Wat zijn bonbons?
Het woord bonbon komt uit het Frans en betekent letterlijk vertaald ‘goedgoed’. Een bonbon is een klein chocoladesnoepje met een vulling. In Frankrijk bedoelen ze met bonbon overigens een ‘snoepje’ en niet de bonbon zoals wij die kennen. Bekende bonbonvullingen zijn: marsepein, noga, praliné en likeur. In België worden bonbons vaak pralines genoemd. Soms wordt praline verward met praliné, maar ondanks dat de woorden op elkaar lijken zijn het twee verschillende dingen.
Praliné is namelijk een zoete vulling voor in de bonbon en bestaat uit noten, gekookte, suiker, vanille en cacao en/of cacaoboter. België staat bekend om de lekkere chocolade en vooral om de bonbons, veel toeristen kopen daarom ook bonbons als zij een bezoek doen aan dit land.
Soorten bonbons
Bonbons bestaan er in verschillende soorten en maten. Zo kan het omhulsel bestaan uit pure, witte of melkchocolade. Er is een groot assortiment aan verschillende vullingen voor de bonbon. De meest populaire is de praliné of notenvulling. Enkele andere voorbeelden waarmee de bonbon gevuld kan zijn: marsepein, karamel en likeur. Bijna elke bonbon bevat ganache, een chocoladepasta met room en/of boter. Ganache kan puur worden gebruikt of in combinatie met vanille, sinaasappel, rum, Cointreau, koffie, hazelnoot en nog meer verschillende smaken. Een apart soort bonbon is de truffel, een bonbon met een chocolade omhulsel in de vorm van ‘schilfers’. Over deze schilfers zit vaak nog een laagje cacaopoeder.
De vulling in deze truffel bestaat voornamelijk uit botercrème. Naast de vulling van de bonbon kan ook de vorm verschillen. De algemene vorm van een bonbon is een rechthoek, maar er zijn ook specifiekere vormen ontwikkeld zoals een hartjes- of zeevruchtvorm.
Bonbons vroeger
In de zestiende eeuw werd chocolade voor het eerst in Europa geconsumeerd. Het was in eerste instantie nog alleen een drankje van chocolade met suiker. In 1728 werd de eerste chocoladefabriek gebouwd in Engeland. Later in de achttiende eeuw kwamen er ook fabrieken in Duitsland en Frankrijk bij. Met een nieuwe productiemethode, ontdekt door de Nederlander van Houten, kon men vet van de cacaomassa scheiden. De techniek werd overal toegepast en uiteindelijk werd in 1847 de eerste eetbare chocolade gemaakt. Sinds die tijd zijn er vele toepassingen van chocolade bij gekomen.
De eerste chocoladebonbon verscheen in 1912, uitgevonden door Jean Neuhaus. Jean Neuhaus was een Zwitserse apothekerszoon en werd geboren in een familie die snoepjes maakten met een medische werking. Na de dood van zijn vader heeft hij de chocoladewinkel overgenomen en is op het idee gekomen om vullingen te omhullen met chocolade.
Deze gevulde chocoladebonbons noemde hij ‘praline’, een naam die eigenlijk dateert uit de zeventiende eeuw. In die tijd had de kok van Comte de Plessis-Praslin, diplomaat onder Koning Lodewijk de XIV, al een bonbon ontwikkeld zonder vulling. De praline is vernoemd naar zijn achternaam. De ambachtelijk gevulde chocoladebonbons van Neuhaus werden een groot succes en worden tegenwoordig in 70 landen verkocht. Luxe bonbons worden nog steeds met de hand gemaakt, maar ook steeds meer bonbons worden in fabrieken geproduceerd.
Hoe worden bonbons gemaakt?
Hoe een bonbon gemaakt wordt, hangt af van de soort bonbon. Over het algemeen zijn er twee bekende methoden om de vulling van een bonbon te maken: een vloeibare vulling en een zachte gelaagde vulling. De vloeibare vulling kan gemaakt worden door eerst warme chocolade in een vorm te gieten. Als de chocolade stolt, ontstaat er een soort chocoladebakje.
Hier kan vervolgens de gewenste vloeistof in komen. Het bakje wordt afgedekt door een laagje gesmolten chocolade en de bonbon is klaar als de chocolade gestold is. Voor het maken van bonbons met een zachte vulling is er een andere methode nodig. In dit geval wordt er eerst een heel dun laagje chocolade gemaakt. Op dit laagje wordt de vulling aangebracht in een enkele laag of in meerdere lagen. Het geheel wordt in blokjes gesneden en met warme chocolade overgoten. Na het stollen van de chocolade is de bonbon klaar.
Een veelgebruikte vulling in bonbons is ganache. De ganache vormt de zachte kern van een bonbon en kan gemaakt worden door ongeklopte room kort aan de kook te brengen. Aan deze room wordt chocolade toegevoegd en eventueel nog andere smaken. Nadat de ganache is afgekoeld, kan het worden verwerkt in de bonbons. Op internet zijn verscheidene recepten te vinden om zelf thuis bonbons te maken.
Gezondheid en bonbons
Bonbons zijn rijk aan chocolade en bevatten net zoals chocolade veel suikers. Suiker is niet goed voor de tanden en een teveel aan suikers kan worden omgezet in vet. Dit kan leiden tot overgewicht. Naast suiker bevat een bonbon ook veel verzadigde vetten die niet goed zijn voor de gezondheid. Gemiddeld bevat 100 gram aan bonbons 461 kcal. Per portie (15 gram) komt dit uit op ongeveer 69 kcal.
Natuurlijk is het aantal calorieën wel afhankelijk van de soort bonbon en de vulling die gebruikt is. Er zijn geen specifieke positieve gezondheidseffecten van bonbons te vinden. Wel is bekend dat de aanwezige chocolade antioxidanten bevat. Deze antioxidanten kunnen een gunstige werking hebben op de bloedvaten en ze remmen ontstekingen.
Prijs van bonbons
Bonbons kunnen op een verschillende manier worden gemaakt. Sommige bonbons worden in de fabriek gemaakt en andere worden met de hand gemaakt. Over het algemeen zijn de bonbons afkomstig uit de fabriek goedkoper. Ambachtelijke bonbons kosten meer tijd om te maken en zijn daardoor vaak duurder.
In een chocolaterie kunnen bonbons meestal per stuk worden afgerekend. De gemiddelde prijs voor een bonbon ligt rond de € 1,20. Evenals bij chocolade kan de prijs van de bonbon oplopen als het van een zeldzamere cacaosoort wordt gemaakt.
Rare soorten bonbons
Door de variatie in bonbonvullingen bestaan er veel verschillende bonboncombinaties en blijven bonbonproducenten nieuwe smaken uitproberen. Zo bestaan er bonbons met roze peper, zeezout en nootmuskaat. Een andere aparte vulling is die van een tomaat, balsamico en sambalcombinatie. In België is er een chocolatier geweest die de cola-praline heeft geïntroduceerd. Deze bonbon heeft de populaire frisdrank als vulling en zou hierdoor de ideale zoet/zuurverhouding hebben. Veel mensen houden overigens niet van vreemde bonbonsmaken.
Sommige bonbons vallen niet op door hun vreemde vullingen, maar door de hoge prijs. De duurste bonbon is wel € 4350,- per kilo. Deze bonbon met de naam ‘Chocopologie’ is ontwikkeld door Fritz Knipschildt uit Denemarken. De kern bestaat uit een kostbare truffel en is omhuld met de beste en duurste chocolade.