Wat zijn lolly's
Een lolly is een snoepje met een stuk geglaceerde vruchtensuiker dat aan een stokje gesmolten is. Je kunt erop zuigen of bijten. In Vlaanderen wordt een lolly ook wel lekstok genoemd. Lolly’s worden vaak in verband gebracht met feest en zijn erg populair onder kinderen. Ze bestaan in vele kleuren en smaken, waarvan de kers-, cola- en aardbeismaak bekende voorbeelden zijn.
Daarnaast kan de vorm van een lolly ook erg verschillen, van grote platte lolly’s tot kleine ronde lolly’s. De kleine ronde lolly’s zijn het meest bekend. De suiker in de lolly kan doorzichtig, troebel of ondoorzichtig zijn. De exacte jaarlijkse consumptie van lolly’s in Nederland is niet bekend bij het Studiecentrum voor Snacks en Zoetwaren. Wel is bekend dat er in 2011 voor 44 miljoen euro aan zuurtjes en lolly’s gezamenlijk is verkocht. De grootste lollyfabriek van de Benelux, Holland Foodz in Oosterhout, produceert jaarlijks zo’n 80 miljoen lolly’s.
Soorten lolly's
Lolly’s zijn er in ontzettend veel soorten en smaken. Er bestaan drop-, salmiak-, chocolade-, kauwgomlolly’s en veel lolly’s met fruitsmaken. Een ijslolly is een lolly gemaakt van waterijs. Op dit moment zijn de Chupa Chup lolly’s het meest populair. Er bestaan meer dan 127 smaken ooit uitgebracht onder dit merk. Populaire smaken zijn de fruitsmaken aardbeien en kers, maar ook de colasmaak is erg populair. Er worden jaarlijks zo’n 4 miljard Chupa Chups geproduceerd in 40 verschillende smaken. In 2006 kwam Chupa Chups met een erg populaire nieuwe smaak, de Cremosa.
Deze lolly heeft een romige yoghurtsmaak en bevat 30% minder calorieën. De lolly is suikervrij en is verkrijgbaar in veel verschillende fruitsmaken. Andere producenten blijven ook vernieuwen in de lollysmaken. Sommige snoepproducten bieden lolly’s aan in de vorm van promotie. Er kan dan promotie worden gedrukt op de folie waarmee de lolly is verpakt. Ook is het mogelijk om de lolly te verpakken in een vierkant doosje waarop reclame kan worden gedrukt.
Hoe worden lolly's gemaakt
De gewone lolly bestaat voor het grootste deel uit suiker dat in water wordt opgelost. Dit gebeurt op 82°C en kan wel 9 uur duren. Bij het suikerwater wordt vloeibare maїsstroop toegevoegd en beide vloeistoffen worden met elkaar gemengd. Er ontstaat een mengel van 55% suikerwater en 45% maїsstroop. Vervolgens wordt het mengsel in een voorkoker verhit tot 110°C.
Daarna wordt het voor enkele minuten onder vacuüm verder gekookt bij een temperatuur van ongeveer 140°C. Tijdens dit proces wordt er vocht aan het geheel onttrokken. Zodra dit gebeurd is, worden er onder andere smaak- en geurstoffen toegevoegd. De ingrediënten worden gemixt en de massa koelt af naar de juiste temperatuur, zodat het gevormd kan worden. Er wordt een dikke draad gerold van het mengsel. De draad wordt weer verdeeld in kleinere stukken en is nu klaar om in de juiste vorm te worden gedrukt.
De vorm is natuurlijk afhankelijk van de soort lolly. Er wordt een stokje in de lolly gestopt met de suikermassa er omheen. De lolly wordt met behulp van koude lucht gekoeld en is dan klaar voor de verpakking. Vaak wordt folie gebruikt om de lolly te verpakken. Op internet zijn verschillende recepten te vinden om lolly’s thuis te maken. De ingrediënten die hiervoor nodig zijn: suiker, water, vloeibare glucose, vruchtensap, lollystokjes en eventueel kleurstof. De recepten verschillen per lolly die je wilt maken. Naar eigen keuze kan de lolly nog worden gevuld met stukjes fruit, chocolade of kruiden.
Lolly's vroeger
De eerste lolly verscheen waarschijnlijk al rond 1920, maar kreeg meer bekendheid in 1958. In dat jaar ontstond de Chupa Chup lolly, verzonnen door de Spaanse snoepliefhebber Enric Bernet. Het idee was dat er dan een einde zou komen aan de kliederzooi die kinderen maakten van snoepjes.
In eerste instantie was een lolly een snoepje op een vork, later werd het een snoepje op een stokje. Al snel ontstonden er vele smaakvarianten. Wereldwijd werden de Chupa Chups verkocht in meer dan 160 landen. Tegenwoordig worden er steeds meer nieuwe smaken en varianten van de lolly bij verzonnen.
Gezondheid en lolly's
Soms wordt gedacht dat lolly’s kunnen helpen bij het afvallen. Er wordt gedurende lange tijd op een lolly gesabbeld en zo is dus de inname van calorieën over een langere tijd verdeeld. Echter, lolly’s bevatten een hoge hoeveelheid suiker en zijn dus niet goed voor de tanden. Doordat de lolly lange tijd in de mond aanwezig is, hebben mondbacteriёn lange tijd de kans om mee te genieten van de suikers. De bacteriën zetten het suiker om in zuur, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan.
Het is eigenlijk beter om op een snoepje te bijten dan erop te zuigen. Lolly’s kunnen ook gevaarlijk zijn voor met name kleine kinderen. Als een kind bijvoorbeeld gaat rennen met een lolly in de mond, kan dat grote gevolgen hebben bij een val. De lolly kan dan diep in de mond of keel terechtkomen, dat kan leiden tot stikken. In sommige reclames wordt de lolly gepromoot, omdat het arm is aan vet. Lolly’s zijn inderdaad vetarm, maar zijn nog steeds niet goed voor de gezondheid vanwege het hoge suikergehalte.
Prijs van lolly's
Lolly’s zijn in elke supermarkt wel te koop. Ze zijn ook vaak te vinden bij de kassa in tankstations en kantines, daar worden ze los aangeboden. Over het algemeen is het goedkoper om lolly’s in een supermarkt te kopen, omdat ze daar in een grotere hoeveelheid tegelijk worden verkocht.
Een gemiddelde zak lolly’s kost ongeveer € 1,50. De specialere lolly’s die vaak in snoepwinkels te vinden zijn, kennen een hogere prijs.
Rare soorten lolly's
Er bestaan al een hele hoop verschillende soorten lolly’s, maar er komen nog steeds meer soorten bij. Lollyproducenten variëren vooral in smaak en brengen regelmatig nieuwe dingen op de markt. Onder deze nieuwe smaken zitten ook smaken die je niet zou verwachten. Zo zijn er in Nederland lolly’s met absintsmaak te koop. In deze lolly zit anijs, absintbalsem, venkel en thujon.
Daarnaast zouden er in Nederland ook wietlolly’s te koop zijn. In de Verenigde Staten heeft men tegenwoordig ook lolly’s met insecten. De Hotlix is zo’n voorbeeld, deze lolly bevat rupsen, schorpioenen, krekels en mieren. Het Amerikaanse bedrijf Lollyphile heeft zelfs een ‘moedermelklolly’ op de markt gebracht. De lolly bevat geen echte moedermelk, maar heeft wel deze smaak.